“Για ποιόν τουρισμό μιλάμε το 2021;”, γράφει ο Δ. Μάμαλος.
Σε αναμονή της νέας τουριστικής περιόδου που μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ξεκινήσει, αφού ήδη μετατέθηκε έναν μήνα πιο πίσω και γίνεται λόγος για τον Ιούνιο, αν όλα πάνε καλά, όπερ σημαίνει ότι στη Κέρκυρα ήδη θα χάσουμε το 2ο Πάσχα, δηλαδή για δεύτερη χρονιά θα χαθούν 50 ακόμα εκατομμύρια από την αγορά και με την Κρουαζιέρα μέχρι σήμερα να φαίνεται ένα χαμένο στοίχημα, να θυμηθούμε τι έγινε πέρσι.
Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια; Στην περίπτωση αυτή την λένε και μάλιστα με την πιο «τρομακτική» λεπτομέρεια για το τι έπεται να ακολουθήσει, ως συνέπειες, στον επικείμενο χειμώνα.
Πάμε στον «αδιάψευστο μάρτυρα» για το πώς εξελίχθηκε η περσινή τουριστική περίοδος η οποία ολοκληρώθηκε 25 Οκτωβρίου όταν ολοκληρώθηκε και το πρόγραμμα των αεροπορικών εταιρειών που μεταφέρουν στην Κέρκυρα επιβάτες από το εξωτερικό. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα στοιχεία το 9μηνο του 2019 έφθασαν στο αεροδρόμιο «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» 1.368.000 επιβάτες, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, δηλαδή το 9μηνο του 2020 έφθασαν μόνο 349.000!!! επιβάτες, καταγράφοντας μείωση της τάξης του -74%. Για μια ακόμα χρονιά οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου στήριξαν και με το παραπάνω τον τουριστικό μας προορισμό αφού, αν και η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας άνοιξε λόγω covid-19 καθυστερημένα έφθασαν στο αεροδρόμιο «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» 150.000 επιβάτες, πάντα το 9μηνο του 2020, ενώ στο 9μηνο του 2019 είχαν έρθει 509.000 επιβάτες από το Η.Β. με μείωση που έφθασε το -70%. Επίσης δεύτερη «δύναμη» και χώρα προέλευσης αγορά που στήριξε την Κέρκυρα είναι η Γερμανία με 89.000 επισκέπτες το 2020, έναντι 231.000 επιβατών το 2019 και μείωση -61%. Με λίγα λόγια μόνο από το αεροδρόμιο «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» είχαμε απώλειες περίπου 1 εκατομμύριο τουρίστες, στους οποίους θα πρέπει να προσθέσουμε και τις 650.000 επιβάτες που έφερναν μέχρι το 2019 τα κρουαζιερόπλοια, συν βεβαίως τους επισκέπτες που έφθαναν με πλοία από Ιταλία και μέσω των πορθμειακών γραμμών Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα και Λευκίμμη Ηγουμενίτσα, δηλαδή συνολικά πρέπει να πλησιάζουμε τα 2 εκατομμύρια τουρίστες. Ο καθένας μας αντιλαμβάνεται τους ισχυρούς κραδασμούς που δέχθηκε και δέχεται αυτόν τον χειμώνα η τοπική οικονομία και κατ’ επέκταση η τοπική κοινωνία, με στόχο να ξεπεράσουμε αυτόν τον χειμώνα και ελπίζοντας σε ευνοϊκές συγκυρίες το ερχόμενο καλοκαίρι.
Την ίδια στιγμή ανακοινώνονται μέτρα για την στήριξη της οικονομίας και των επαγγελματιών τα οποία μάλλον απέχουν πόρρω από τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς. Φέρνω παράδειγμα την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να ενισχύσει οικονομικά τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον covid-19 με ένα πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ 14 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι πραγματικά «σταγόνα στον «ωκεανό» μπροστά στις ανάγκες που έχουν οι επιχειρήσεις στα νησιά όλου του Ιονίου. Και γράφω 14 εκατομμύρια ευρώ, γιατί ακόμα δεν γνωρίζουμε αν τελεσφόρησαν οι προσπάθειες της Περιφέρειας να προστεθούν 16 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά και πάλι μπροστά στις ανάγκες ακόμα και τα 30 εκατομμύρια είναι … ψίχουλα.
Όπως επίσης αυτό το ανέκδοτο με την 5 φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία έτσι όπως δίνεται μπορεί να θεωρηθεί και ως «δώρον άδωρο». Θα πρέπει να καταλάβουν οι αρμόδιοι της Κυβέρνησης ότι οι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων κι μικρών επιχειρήσεων, έχουν και μια οικογένεια που περιμένει κάθε μεσημέρι να μπει κάτι στο τσουκάλι.
Πως θα ζήσει αυτή η οικογένεια και πως θα σπουδάσει τα παιδιά της; Μόνο με την επιστρεπτέα προκαταβολή που σε κάποιες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 500 ή τα 1000 ευρώ;
Τόσο η Πολιτεία, όσο και η αυτοδιοίκηση οφείλουν να στηρίξουν την αγορά και τους εργαζομένους και τους ανέργους γιατί αυτός ο χειμώνας είναι ο δυσκολότερος όλων των ετών και η στήριξη αυτή πρέπει να είναι πραγματική, όχι μόνο στα λόγια.
ΠΗΓΗ